AcasăIntracomunitarePrecizari privind inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari (info oficial)

Precizari privind inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari (info oficial)

Incepand cu 1 august 2010, conform OUG 54/2010, se infiinteaza si se organizeaza Registrul operatorilor intracomunitari, care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare:

* livrari intracomunitare scutite;
* livrari ulterioare de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare;
* prestari de servicii intracomunitare;
* achizitii intracomunitare de bunuri;
* achizitii intracomunitare de servicii.

Prin inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari codul de TVA devine VALABIL pentru operatiuni intracomunitare! Baza legala: art. 158(2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Contribuabilii au obligatia sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari:

1. La data inregistrarii ca platitori de TVA, DACA au intentia sa efectueze operatiuni intracomunitare
2. Inaintea efectuarii operatiunilor intracomunitare de catre persoanele inregistrate deja ca platitoare de TVA

Documente necesare pentru inscrierea in ROI – formularul 095 „Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari” – model aici, insotit de urmatoarele documente:

– „Cererea de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru comerciantii care se inregistreaza in scopuri de TVA de la infiintare”
– formularul 010 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica” – model
– certificatele de cazier judiciar ale tuturor asociatilor si administratorilor.

DETALII PROCEDURA OBTINERE CAZIER PENTRU STRAINI – CLICK AICI

Societatile pe actiuni vor prezenta certificatul de cazier judiciar numai pentru administratori! Persoanele fizice si juridice straine vor solicita cazierul judiciar la Inspectoratul General al Politiei Romane (art. 6 din Legea 290/2004).

Formularul 095, insotit de documente doveditoare se depune direct la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire. SANCTIUNILE pentru neinscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari – AMENDA intre 1.000 lei si 5.000 lei.

PENTRU A FI LA CURENT CU STIRILE IN DOMENIU VA PUTETI ABONA LA NEWSLETTER-UL NOSTRU – INTRODUCETI ADRESA DE MAIL IN PARTEA DREAPTA ===>>> DEASUPRA DE TEXTUL “UITE CATI SUNT DEJA ABONATI” SI APOI CLICK PE “SUBSCRIBE”.

NU POT FI INSCRISE in Registrul operatorilor intracomunitari:

– persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA;
– persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale in legatura cu operatiunile intracomunitare (se anexeaza documentele eliberate de organele de urmarire penala);

DETALII PROCEDURA CAZIER PENTRU PERSOANE JURIDICE STRAINE – CLICK AICI

– persoanele impozabile ale caror asociati sau administratori au inscrise in cazierul judiciar infractiuni in legatura cu operatiunile intracomunitare (se anexeaza copii ale hotararilor judecatoresti prin care au fost stabilite infractiunile si documentul emis de serviciul juridic din cadrul DGFP);
– contribuabilii declarati inactivi;
– contribuabilii aflati in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului.

INFO SUPLIMENTAR REFERITOR ROI – CLICK AICI

Sursa – finante brasov

63 COMENTARII

  1. Buna ziua
    Am o intrebare. Daca asociatii firmei sunt cetateni straini care nu locuiesc in tara trebuie sa aduca si ei cazier judiciar? Emis de tara in care locuiesc sau emis in Romania?
    Multumesc

  2. @luminita – de la Inspectoratul General al Politiei Romane (art. 6 din Legea 290/2004) zice actul normativ. pune pentru siguranta o intrebare la AFP.

  3. Cazierul judiciar se poate cere doar personal. Dar unul dintre asociati e plecat in Statele Unite pana la sfarsitul anului, Ce facem oprim activitatea ?

  4. Acest capitol cu „intracomunitarele” imi este tare greu de inteles. De aceea, te rog din suflet sa ma lamuresti si pe mine la situatia mea concreta.
    Societatea la care lucrez are doua feluri de activitati intracomunitare:
    1. importa produse din Ungaria;
    2. are un contract cu o firma din Germania prin care aceasta firama presteaza servicii in Germania, in numele firmei din Romanaia, si ne factureaza cheltuielile.
    Prin urmare, noi trebuie sa ne inscriem in ROI?
    Iti multumesc din suflet atat pentru raspunsul pe care nadajduiesc sa il primesc, cat si pentru lucrul minunat pe care il faci aici!

  5. Cum am inteles si auzit cei de la Inspectoratul General al Politiei Romane sunt pe dinafara. Cu aceasta ordonanta au lovit inca odata in economiai romaneaca !

  6. http://b.politiaromana.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=1081&Itemid=1480
    acest link ofera o solutie pentru obtinerea cazierului judiciar direct in Bucuresti. Ideea este ca mai mult complica existenta societatilor.
    1. pt pers fizice se merge intr-un loc;
    2. pt pers juridice se merge in alta parte.
    Actele solicitate sunt mult prea multe. Ce te faci daca o societate are 15 asociati? Nu e mai simplu ca asociatii si administratorii sa ceara cazier judiciar in tara lor si reprezentantii din Romania sa traduca/autentifice acel cazier?!

  7. revin cu info. am sunat la o administratie financiara si mi s-a explicat clar si raspicat ca nu exista alternativa si ca suntem nevoitit sa urmam pasii din linkul mentionat mai sus. 🙁
    multa bafta celor care, la fel ca in situatia mea, vor avea de „tras”.
    mii de multumiri statului roman pentru modul in care formuleaza legile. 🙁

  8. @larisa – inca odata multumesc pentru info. am facut si un articol pe tema asta. daca mai ai si alte informatii de folos – te asteptam cu ele – deoarece la noi nu prea bate ce scrie in lege cu situatia din teren 🙂

  9. creierul meu a cedat nervos, este in ko. nu-mi ramane decat sa am grija ca cei 15 asociati sa-mi faca, unul cate unul, o procura pentru ca eu sa pot obtine cazierul IN ROMANIA, asa cum zice legea.
    multa bafta tuturor. voi reveni cu informatii daca voi reusi sa mai obtin si altele.

  10. […] – persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile, la data solicitării înregistrării în scopuri de TVA conform art.153 sau 1531 din Codul fiscal sau ulterior înregistrării în scopuri de TVA, dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare de natura celor prevăzute la art.1582 alin.(1) din acelaşi act normativ. Precizari privind inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari (info oficial) – CLICK AICI […]

  11. in cazul in care unul din asociati are pe rol un proces care nu are legatura cu finatele cu ” intracomunitari ” dar care a iesit in cazier , ce face?
    vor sta la finante sa citesca art. de lege pt care este in proces acea persoana?

  12. Eu zic ca sanctiunea nu e numai cea contraventionala, . Daca nu e inscrisa societatea, inseamna ca nu are cod valabil de TVa, nu poate efectua operatiuni scutite de TVA. Termenul dat este, din nefericire, extrem de scurt. Eu tre’ sa trimit strainii la notari prin diverse tari straine. Si poate dura foarte mult. Ce facem e la 1 august? Ne blocam activitatile?

  13. @ Nume ( required )
    În cazul in care in cazierul judiciar sunt inscrise infractiuni sau punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administrator, atunci trebuie prezentate si documente suplimentare din care sa rezulte ca aceste fapte nu sunt legate de operatiunile intracomunitare.

  14. @ Jan:
    Termenul dat este extrem de scurt, iar legea formulata aiurea si deloc logic gandita. Astia nu fac altceva decat sa ne complice vietile!!! Strainii trebuie sa dea o carca de bani pe procuri in tarile lor de origine, iar in Romania vor da alti bani pt traducerea legalizata a procurii … ca doar nu vor sti sa descifreze romanii nosti acele procuri in toate limbile posibile?!!! Functionarii publici sunt niste acrituri fandosite si ciufute care nu sunt in stare sa ajute cu o informatie, pentru ca nici ei nu stiu cum sa se comporte intr-o astfel de situatie. Nu putem decat sa ne supunem pentru a nu fi siliti sa intrerupem temporar activitatile INTRACOMUNITARE .

  15. asta dovedeste cat de „profesionisti” sunt cei care ne conduc. Scot o lege fara a se gandi la consecinte iar un berbec din asta care a gandit-o ramane mai departre cu salariu de mii de euro in timp ce mii de oameni isi miroasa transpiratiile pe la sediile de politie pentru obtinerea actelor. Rusine, impostorilor.

  16. Ok, intrebarea mea este cum procedeaza cetatenii straini care nu locuiesc in Romania, sunt nerezidente si sunt asociati sau administratori la societati comerciale in RO. Isi vor obtine cazierul in tara lor ,cu apostila, si apoi se legalizeaza la notar in RO ?

  17. Nu cumva e o alarmă falsă in cazul importatorilor ?
    OUG scrie „d) achiziții intracomunitare de bunuri taxabile care au locul în România potrivit prevederilor art. 138”
    textul din blog e trunchiat, lipseste „care au locul in România …”
    Te rog să-mi explici pe baza textului OUG si CF.

  18. Info: cei care primesc bunuri din afara Ro nu sunt implicati, ci doar cei care expediază din Ro !
    In acest blog e doar un info care taie din textul OUG ceva f important: „d) … bunuri taxabile care au locul în România potrivit prevederilor art. 132”,
    iar art 132 CF: „(1)Se consideră a fi locul livrării de bunuri:
    a)locul unde se găsesc bunurile în momentul când începe expedierea sau transportul, în cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de beneficiar sau de un terţ; ….” ş.a.m.d.

  19. Cum aflu daca sunt inscris in acest registru si daca pot efectua importuri intracomunitare pe 1 august??

  20. Speta noua: in cazul liberilor profesionisti (traducatori aut. de Ministerul Justitiei), un altfel de PFA, care nu au obligativitatea si nici posibilitatea de a se inregistra la ORC, deoarece functioneaza in baza unei legi speciale, avand doar un certificat de cod fiscal eliberat de Min Finantelor, neplatitori de TVA!!!, dar care presteaza servicii de traducere prin email, se aplica aceasta noua reglementare? Trebuie sa ne inregistram in ROI pt a putea factura serviciile catre S.R.L. din membre UE? Repet, nu suntem platitori de TVA. Multumesc.

  21. Eu nu am reusit sa depun 095 deoarece asociatul cu 33,33% nu doreste sa-mi dea cazierul(datorita tensiunilor care exista intre noi momentan).Am mers cu restul documentelor sa le depun si chiar nu se poate face nimic fara cazierul tuturor asociatilor.Am citit si comenturile de mai sus..intrebarea mea este:daca nu am reusit sa depun acea declaratie,sa inteleg ca nu voi mai desfasura activitati intracomunitare(respectiv prestari servicii transport)?Pentru ca in 90% din cazuri in afara nu cer atatea documente/ceritficate/hartii ca aici.Adica in cazul meu,activitatea se desfasoara 100% in Europa,in afara de amenda si de verificarea anuala a operatorilor intracomunitari,care este consecinta cea mai grava?Multumesc anticipat!

  22. Buna ziua, firma pt care lucrez este din Bulgaria si are foarte multi parteneri in Romania. Intrebarea mea este cum pot afla daca partenerul pentru care urmeaza sa incarc marfa este inscris in ROI? exista o baza cu toti cei inscrisi?

  23. ..adica cei care sunt inscrisi..nu ar trebui sa primeasca ”Decizia privind inscrierea in ROI”? si pot face dovada prin aceasta hartie?

  24. @lordu – pai nu te afecteaza cu nimic. te afecteaza daca tu esti platitor de TVA si cel din UE nu e, iar atunci pui si TVa pe fact. de aia e bine sa le ceri celor cu care colaborezi copie dupa inreg. ca platitori de TVA sau verifica-i in VIES

  25. Pentru o intreprindere individuala care e neplatitoare de TVA si comercializa produse in Romania (achizitionate din spatiul UE), e obligatoriu inscrierea in ROI si automat inscrierea ca platitor de TVA? Intreprinderea plateste TVA-ul la furnizorul din spatiul UE dar nu-l deduce? E obligatoriu inscrierea in ROI??

  26. Ce fac daca am comandat un produs (o licenta BitDefender, pe care am achizitionat-o in urma cu un an si care trebuie reinnoita) si, dupa ce am validat plata online, am primit factura emisa de o firma inregistrata in … Olanda???
    Firma pe care prestez servicii de consultanta nu este inregistrata in ROI, atata vreme cat clientii si furnizorii mei sunt din Romania si nici nu mai am cum face inregistrarea inainte de operatiunea care deja a avut loc…

  27. @florin – vorbeste cu cei de la bitdef. sa iti faca factura pe minus inapoi, dupa car emergi si te inscrii in ROI, iar apoi iti fac din nou factura.

  28. Am si eu o intrebare va rog…..daca firma este neplatitoare de TVA….poate sa faca schimburi intracomunitare sau trebuie obligatoriu sa se declare platitoare de TVA. Nu ma intereseaza deducerea ulterioara……multumesc!

  29. Persoana fizica autorizata cu impunere la norma neplatitoare de TVA, are facturari numai in UE in Romania plateste TVA?

  30. buna ziua,
    am un pfa de prestari servicii ingineresti si consultanta, neplatitoare de tva.
    pentru a elibera facturi in italia, pentru serviciul prestat,trebuie sa ma inscriu in ROI?
    mentionez ca nu achizitionez nimic.
    cu respect.

  31. Intentionez sa comercializez produse romanesti in UE prin intermediul unui site-on line. Cumparatorii sunt persoane fizice. Firma e inregistrata in Romania, neplatitoare de TVA. E nevoie sa ma inscriu in ROI si sa devin platitor de TVA?

  32. Va rog frumos daca imi puteti da o solutie la urmatoarea speta.
    Am un PFA pe prestari servicii consultanta. Obtin anual sume modice sub 5000 lei. Recent am incheiat un contract de cercetare cu o firma de consultanta si cercetare din UE pentru suma fixa de 1800 euro. Spuneti-mi va rog daca ma gasesc in situatia in care trebuia sa ma inscriu in Registrul Operatorilor Comunitari.
    Dupa cum am vazut din actele normative conditiile pentru neinscriere sunt urmatoarele:
    1. Sa am scop de TVA -cred ca nu e cazul suma este mult sub valoarea TVA;
    2. O tranzactie ocazionala nu trebuie sa depaeasca 10 mii euro.

    Eu cred ca nu trebuie sa ma inscriu dar poate ma insel. Evident ca trebuie sa platesc taxele si impozitele dar in regim de PFA normal.
    Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!