AcasăNewsComunicat ANAF pe domeniul amanarii la plata a obligatiilor fiscale neachitate la...

Comunicat ANAF pe domeniul amanarii la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen

ANAF tine sa precizeze ca prin proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.92/2009, nu se modifică perioada pentru care se acordă amânarea la plată, astfel cum au apărut în presă unele articole, rămânând aşa cum a fost formulat textul iniţial din ordonanţa de urgenţă, respectiv cel mult 6 luni.

Pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri afectat de criza economică şi pentru ca statul să se asigure pentru recuperarea arieratelor după o perioadă certă de amânare la plată, s-a propus abrogarea condiţiei de a nu înregistra obligaţii fiscale restante prin aceasta, de altfel s-a urmărit să nu existe discriminare între contribuabilii care nu înregistrează obligaţii fiscale în prezent aplicându-se un regim unitar tuturor contribuabililor care îndeplinesc condiţiile prevăzute prin acest act normativ.

Totodată, prin proiectul de lege s-au modificat dispoziţiile referitoare la garanţiile constituite de contribuabili, în sensul că acestea nu vor mai acoperi sumele amânate la plată precum şi majorările de întârziere datorate pe perioada amânării la plată, ci vor reprezenta după cum urmează:
a) 20% din suma amânată la plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării la plată dacă amânarea se acordă pe o perioadă de până la 3 luni, inclusiv;
b) 40% din suma amânată la plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării la plată dacă amânarea se acordă pe o perioadă mai mare de 3 luni.

De asemenea, pentru a spori şansele menţinerii amânării la plată şi realizarea scopului ordonanţei de urgenţă s-a oferit posibilitatea contribuabililor de a achita obligaţiile fiscale curente în cel mult 30 de zile de la scadenţă, dar nu mai târziu de 20 decembrie a anului fiscal. ANAF precizeaza că, prevederea iniţială era mult mai rigidă, în sensul că obliga contribuabilii la plata la scadenţă a obligaţiilor fiscale curente pentru ca amânarea la plată acordată să-şi menţină valabilitatea.

PENTRU VARIANTA INTEGRALA A OUG 92/2009
CLICK AICI

Totodata ANAF menţioneaza că, în acelaşi scop, s-a reglementat ca, pe perioada amânării la plată, să se datoreze dobânzi al căror nivel să fie de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere faţă de nivelul de 0,1% al majorării de întârziere prevăzut iniţial în ordonanţa de urgenţă. Suma totală a dobânzilor de 0,05%, comunicată contribuabililor prin decizia de amânare la plată, se achită la sfârşitul perioadei de amânare împreună cu suma totală a obligaţiilor fiscale amânate la plată.

Nerespectarea condiţiilor de menţinere a valabilităţii amânării la plată acordată sau neplata obligaţiilor la termenul stabilit în decizia de amânare la plată conduc la recalcularea majorărilor de întârziere cu cota de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere.
În ceea ce priveşte sintagma „amnistie fiscală” folosită în articolele de presă, ANAF precizeaza că, prin amnistie în sensul celor formulate prin aceste articole, se înţelege o măsură legislativă care anulează obligaţiile de plată ale contribuabililor la un moment dat.

Prin amânarea la plată a obligaţiilor fiscale nu se înlătură obligaţia contribuabilului de a plăti datoriile către buget, ci doar se acordă un nou termen de plată, până la care administraţia fiscală suspendă executarea silită pentru aceste obligaţii, însă aceasta va fi reluată în situaţia nerespectării condiţiilor de menţinere a valabilităţii amânărilor la plată acordate.
Scopul măsurilor legislative adoptate este acela de a oferi contribuabililor posibilitatea reîntregirii resurselor financiare în perioada de amânare la plată a obligaţiilor fiscale restante şi de a asigura încasarea obligaţiilor fiscale curente la buget, obligaţiile fiscale amânate la plată putând fi, de asemenea, achitate şi în cursul perioadei de amânare la plată.

Comunicat original si sursa – link

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!