AcasăTVA - modificari si noutatiPrincipalele modificari in sfera TVA, incepand cu 01.01.2010 (actualizare Cod Fiscal)

Principalele modificari in sfera TVA, incepand cu 01.01.2010 (actualizare Cod Fiscal)

Dupa cum am mentionat si in articolele anterioare, cel privitor la impozitul pe profit si cel privitor la impozitul pe venit, dar si cel privitor la veniturile nerezidentilor, OUG nr. 109/2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 689/13.10.2009, aduce o serie de modificări şi completări Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Avand in vedere OUG 109/2009 – link, noutăţile în domeniul TVA, constau în:

În cazul în care serviciile sunt prestate către o persoană impozabilă care acţionează ca atare, locul de prestare a serviciilor este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. In absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

Dacă serviciile sunt prestate către o persoana juridică neimpozabilă locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în afara României, dar este stabilită în România printr-un sediu fix, este obligată să solicite înregistrarea în scopuri de TVA în România.

Baza de impozitare a TVA, prevăzută la art. 138 indice 1 din Codul Fiscal, va cuprinde şi accizele datorate sau achitate în România şi nu în alt stat membru, de către persoana care efectuează achiziţia intracomunitară a unui produs supus accizelor.

Persoanele impozabile care au obligaţia depunerii deconturilor trimestriale trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 ianuarie inclusiv, o declaraţie de menţiuni în care să înscrie cifra de afaceri din anul precedent, obţinută sau, după caz, recalculată, precum şi o menţiune referitoare la faptul că nu a efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent.

Atunci când persoana obligată la plata taxei pentru achiziţia intracomunitară este/nu este o persoană impozabilă stabilită în Comunitate, respectiva persoană poate/este obligată să desemneze un reprezentant fiscal ca persoană obligată la plata taxei.

PENTRU A FI LA ZI CU PROBLEMATICA TVA
ACCESEAZA CATEGORIA TVA

Persoanele impozabile care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România au obligaţia să îşi schimbe perioada fiscală şi utilizează ca perioadă fiscală luna calendaristică doar în anul curent şi în anul următor. Dacă în cursul anului următor nu efectuează nicio achiziţie intracomunitară de bunuri, persoana respectivă va putea reveni la trimestrul calendaristic drept perioadă fiscală urmând să depună şi declaraţia de menţiuni în care să înscrie cifra de afaceri din anul precedent.

Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA va depune declaraţia recapitulativă, formular 390, lunar, până la data de 15 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice.

Declaraţia recapitulativă se va depune atât pentru achiziţii/livrări intracomunitare de bunuri, cât şi pentru prestări/achiziţii de servicii către/de la persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în UE, pentru care locul prestării se determină conform regulii generale aplicabile persoanelor impozabile şi pentru care exigibilitatea TVA a luat naştere în luna calendaristică respectivă.

Agenţiile de turism nu au dreptul să înscrie taxa în mod distinct în facturi sau în alte documente legale care se transmit calatorului, pentru serviciile cărora li se aplică regimul special.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2010, s-a introdus posibilitatea corectării taxei colectate eronat, stabilite în urma unui control fiscal, prin emiterea de facturi de corecţie care poartă menţiunea „emise după control”, sume ce vor fi înscrise într-o rubrică separată în decontul de taxă.

Totodată, a fost eliminată obligativitatea aplicării măsurilor de simplificare pentru bunurile şi/sau serviciile livrate ori prestate de sau către persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolvenţă, prevăzute la art. 160 alin. (2) lit. b).

via – http://www.finantevalcea.ro/

2 COMENTARII

  1. Multumim pentru informatii. Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre noile modificari ale Codului fiscal in domeniul TVA, puteti gasi aici: http://
    www. taxpedia .ro /tva/modificari-legislative-tva-2010.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!