AcasăGeneralAgentiile de turism si serviciile de inchiriere autoturisme

Agentiile de turism si serviciile de inchiriere autoturisme

Va prezentam in continuare o serie de intrebari pe speta precizata in titlu, intrebari insotite si de raspunsuri oficiale. Intrebarile sunt ingorsate, iar dupa fiecare intrebare este si raspunsul cu font normal. Speram sa va fie de folos, sinteza realizata.

1. O agentie de turism inregistrata in Romania in scopuri de tva achizitioneaza servicii de „rent a car” de la o firma din Austria, pe care le vinde catre un client român, persoana fizica sau juridica inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata in Romania. In acest context, care este modalitatea de facturare a prestarii serviciului de „rent a car” de firma din Romania catre clientul din Romania?

– Din datele furnizate, reiese ca agentia de turism primeste facturi pe numele său si refactureaza in nume propriu serviciile respective. Astfel, la art. 129 alin. (2) din Codul fiscal, se prevede ca o persoană impozabilă, care acţionează în nume propriu, dar în contul altei persoane, ca intermediar în prestarea de servicii, se consideră că a primit şi a prestat ea însăşi aceste servicii, în condiţiile stabilite la pct. 7 alin. (1) din norme coroborat cu pct. pct. 6 alin. (2) si (3) din norme.
Conform pct. 6 alin. (3) din norme, prevederile alin. (2) se aplică sub denumirea de structură de comisionar […].
Potrivit pct. 19 alin. (3) din norme, persoana care aplica structura de comisionar nu este obligata sa aiba inscris in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Se considera ca numai din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoana care aplica structura de comisionar realizeaza o livrare/prestare de aceeasi natura ca si cea realizata de persoana care a realizat efectiv livrarea sau prestarea. Aplicand structura de comisionar, se considera ca, din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, agentia de turism presteaza in nume propriu servicii de inchiriere de mijloace de transport, pentru care sunt incidente urmatoarele prevederi legale: la art. 133 alin. (2) lit. g) pct. 1) din Codul fiscal, se stipuleaza ca locul prestării pentru închirierea bunurilor mobile corporale, cu excepţia mijloacelor de transport este considerat a fi locul unde clientul căruia îi sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu condiţia ca respectivul client să fie stabilit sau să aibă un sediu fix în afara Comunităţii ori să fie o persoană impozabilă acţionând ca atare, stabilită sau care are un sediu fix în Comunitate, dar nu în acelaşi stat cu prestatorul.
Prin urmare, avand in vedere ca in speta in cauza este vorba de inchiriere de mijloace de transport, reiese ca nu pot fi aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) lit. g) pct. 1) din Codul fiscal, mai sus mentionat. Astfel, pentru inchirierea de mijloace de transport se vor aplica prevederile art. 133 alin. (1) din Codul fiscal, care stipuleaza ca locul prestării de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate. In acest sens, la pct. 13 alin. (3) din norme se precizeaza de asemenea ca operaţiunile de leasing sau închiriere de mijloace de transport prestate de un prestator stabilit în Comunitate către un beneficiar stabilit în Comunitate au locul in statul membru unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.
In context, precizam ca in aceasta situatie, nu are relevanta locul utilizarii efective a mijlocului de transport. Prin urmare, locul prestarii serviciilor de inchiriere de autoturisme efectuate de agentia de turism catre clientii sai este in Romania. Astfel, agentia de turism din Romania va emite o factura pentru serviciile de inchiriere de autoturisme cu cota standard de taxa pe valoarea adaugata prevazuta la art. 140 alin. (1) din Codul fiscal.

2. O agentie de turism inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata in Romania achizitioneaza servicii de inchiriere autoturisme de la o firma din Turcia, pe care le vinde catre un client român, persoana fizica sau juridica inregistrata in scopuri de TVA in Romania. Locul utilizarii efective a masinii inchiriate de catre client este in Turcia. In acest context, care este modalitatea de facturare a prestarii serviciului de rent a car de agentia de turism catre clientul din Romania, tinand cont de faptul ca mijlocul de transport este efectiv utilizat pe teritoriul Turciei?

– Avand in vedere ca agentia de turism primeste facturi pe numele sau si refactureaza in nume propriu serviciile respective, reiese ca aceasta va aplica structura de comisionar prevazuta la art. 129 alin. (2) din Codul fiscal “o persoană impozabilă care acţionează în nume propriu, dar în contul altei persoane, ca intermediar în prestarea de servicii, se consideră că a primit şi a prestat ea însăşi aceste servicii, în condiţiile stabilite la pct. 7 alin. (1) din norme coroborat cu pct. pct. 6 alin. (2) si (3) din norme”.
Tinand cont de faptul ca, in acest caz, serviciile de inchiriere de mijloace de transport sunt efectiv utilizate de beneficiar pe teritoriul Turciei, se aplica prevederile art. 133 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal care stipuleaza ca închirierea […] de mijloace de transport se consideră că are locul prestării în afara Comunităţii, când aceste servicii sunt prestate de o persoană impozabilă, stabilită sau având sediul fix în România, de la care serviciile sunt prestate, dacă serviciile sunt efectiv utilizate în afara Comunităţii de beneficiar.
Prin urmare, in acest caz locul prestarii serviciilor de inchiriere de autoturisme este in Turcia, deci operatiunea nu este impozabila din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata in Romania in sensul art. 126 alin. (1) din Codul fiscal.
In aceasta situatie, potrivit prevederilor art. 155 alin. (5) lit. n) pct. 1) din Codul fiscal, agentia de turism va emite o factura pe care va inscrie mentiunea „neimpozabil in Romania”.

3. O agentie de turism inregistrata in scopuri de TVA in Romania achizitioneaza servicii de inchiriere autoturisme de la o firma din afara Uniunii Europene, pe care le vinde catre un client, persoana fizica sau persoana juridica neimpozabila inregistrat in scopuri de taxa pe valoarea adaugata in Romania. Firma din afara Uniunii Europene are un punct fix de lucru in Uniunea Europeana, de unde inchiriaza efectiv masinile. In acest context, care este modalitatea de facturare a prestarii serviciului de rent a car de agentia de turism mai sus amintita catre clientul din Romania?

– Din informatiile furnizate reiese ca este aplicabila structura de comisionar prevazuta la art. 129 alin. (2) din Codul fiscal “ o persoană impozabilă care acţionează în nume propriu, dar în contul altei persoane, ca intermediar în prestarea de servicii, se consideră că a primit şi a prestat ea însăşi aceste servicii, în condiţiile stabilite la pct. 7 alin. (1) din norme coroborat cu pct. pct. 6 alin. (2) si (3) din norme”.
Referitor la regimul aplicabil serviciilor de inchiriere de mijloace de transport de catre agentia de turism clientilor sai in aceasta situatie, consideram ca sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (1) din Codul fiscal coroborat cu pct. 13 alin. (3) din norme, potrivit carora locul prestarii serviciilor de inchiriere de autoturisme este la locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate, deci in Romania.
Prin urmare, agentia de turism din Romania va emite o factura pentru serviciile de inchiriere de autoturisme cu cota standard de taxa pe valoarea adaugata de 19%, prevazuta la art. 140 alin. (1) din Codul fiscal.

4. Cine este persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata in situatia prevazuta la art. 133 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, si care este modul de facturare al serviciilor de inchiriere autoturisme de agentia de turism catre clienti, in conditiile in care clientul are sediul in afara Comunitatii?

– La art. 133 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal se stipuleaza ca, prin derogare de la prevederile alin. (1), închirierea […] de mijloace de transport se consideră că are locul prestării în România, când aceste servicii sunt prestate de o persoană impozabilă, stabilită sau care are un sediu fix în afara Comunităţii, de la care serviciile sunt prestate, dacă serviciile sunt efectiv utilizate în România de beneficiar.
Potrivit prevederilor art. 150 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata este persoana impozabilă acţionând ca atare sau persoana juridică neimpozabilă, stabilită în România sau nestabilită în România, dar înregistrată prin reprezentant fiscal, care este beneficiar al unor livrări de bunuri sau prestări de servicii care au loc în România, conform art. 132 sau 133, altele decât cele prevăzute la lit. b) – e), dacă sunt realizate de o persoană impozabilă care nu este stabilită în România şi care nu este înregistrată în România, conform art. 153.
Astfel, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 150 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, mai sus mentionat, respectiv beneficiarul serviciilor este persoana impozabilă acţionând ca atare sau persoana juridică neimpozabilă, stabilită în România sau nestabilită în România, dar înregistrată prin reprezentant fiscal, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul serviciilor de inchiriere autoturisme.
Avand in vedere cele mentionate reiese ca prestatorul din afara Comunitatii nu are obligatia inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, persoana obligata la plata taxei fiind beneficiarul respectivelor servicii.
In ceea ce priveste modul de facturare al serviciilor de inchiriere autoturisme de agentia de turism catre clientii din Romania, prin aplicarea structurii de comisionar, precizam ca pentru serviciile de inchiriere de autoturisme, agentia de turism din Romania va emite o factura catre clientii sai cu cota standard de taxa pe valoarea adaugata de 19%, prevazuta la art. 140 alin. (1) din Codul fiscal.

sursa – anaf.ro (asistenta contribuabili)

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!