AcasăGeneralTaxa pe valoarea adaugata

Taxa pe valoarea adaugata

Taxa pe valoarea adaugata – via contabilul.ro

Intrebare:

Va rog sa-mi spuneti tinand cont de noile modificari aduse codului fiscal de Legea 343/2006, incepand cu anul 2007 cine este persoana care plateste TVA si cum se inregistreaza in contabilitate in urmatoarele situatii:

1. O societate din Romania, inregistrata ca platitoare de TVA, cumpara produse electronice de la o societate din Anglia (inregistrata in scopuri de TVA in Anglia). Persoana impozabila din Anglia importa aceste produse din Japonia asa cum reiese si din DVI (Exportator-societate engleza, Destinatar-societatea romaneasca, tara de origine-Japonia).

Valoarea produselor cumparate de la furnizorul din Marea Britanie depaseste intr-un an, plafonul de 35000 euro.

Cum reiese din Legea 343/2006 achizitia respectiva nu se mai incadreaza la import ci la achizitie intracomunitara. In acest caz TVA se plateste de catre beneficiar adica societatea romaneasca. Tinand cont de plafonul de 35.000 eur privind vanzarile la distanta efectuate de societatea engleza, conform art.132 alin (2) si din normele de aplicare a legii 343/2006, reiese ca persoana obligata la plata taxei este furnizorul, care trebuie sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA.

In concluzie, va rog sa-mi spuneti cine plateste TVA?

Daca societatea din Romania este obligata la plata TVA cum se realizeaza acest lucru, prin decontul de TVA sau la intrarea in Romania in vama? Cum se inregistreaza in contabilitate 4426 = 4423 sau 4426 = 446 analitic TVA de plata si se plateste la vama?

Raspuns (dat in ianuarie 2007):

Privita din punctul de vedere al unui cumparator din Romania, vanzarea la distanta este operatiunea de livrare de bunuri efectuata de un furnizor dintr-un stat membru catre un beneficiar din Romania a carei valoare nu depaseste plafonul admis in legislatia romaneasca de 35.000 euro si pentru care furnizorul a optat in statul sau din care livreaza bunurile ca locul livrarii sa fie considerat in Romania. Optiunea se exprima inainte de efectuarea livrarilor de bunuri.

Ca regula generala, T.V.A. se datoreaza la locul livarii de bunuri. In noua legislatie, in functie de delimitarea spatiului comunitar sau extracomunitar avem doua situatii de stabilire a locului livrarii de bunuri:

  • pentru bunurile primite din spatiul extracomunitar (operatiune denumita import de bunuri): locul livrarii de bunuri este considerat in statul membru de import al bunurilor (destinatia finala a bunurilor);

De exemplu, pentru un import de bunuri din China efectuat de o firma din Romania, locul livrarii acelor bunuri se considera in Romania si importul se impoziteaza T.V.A. in Romania.

  • pentru bunurile primite din spatiul intracomunitar (operatiune denumita achizitie intracomunitara de bunuri): locul livrarii de bunuri este considerat a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

De exemplu, pentru o achizitie de bunuri din Marea Britanie efectuata de o firma din Romania, locul livrarii acelor bunuri se considera in Romania si achizitia se impoziteaza T.V.A. in Romania prin formula contabila 4426 = 4427 inregistrata in evidenta contabila a cumparatorului.

Ca exceptie de la aceasta regula generala, daca valoarea bunurilor achizitionate de o firma din Romania nu depaseste suma de 35.000 euro, operatiunea poarta denumirea de “vanzare la distanta” iar T.V.A. aferenta operatiunii este datorata de furnizorul intracomunitar, nu de beneficiarul din Romania.

La calculul plafonului de 35.000 euro se iau in considerare urmatoarele elemente:

  1. valoarea tuturor vanzarilor la distanta efectuate de furnizorul din Marea Britanie, inclusiv valoarea eventualelor vanzari de bunuri care au fost livrate de acel furnizor din Marea Britanie dintr-un teritoriu tert (Japonia) in Romania;
  2. valoarea vanzarii la distanta ce conduce la depasirea plafonului.

La calculul plafonului de 35.000 euro nu se ia in considerare valoarea urmatoarelor operatiuni care ar putea fi efectuate de furnizorul din Marea Britanie pe teritoriul Romaniei:

  1. vanzari la distanta de bunuri accizabile;
  2. livrari intracomunitare de mijloace de transport noi;
  3. livrari de bunuri cu instalare sau montare, efectuata in Romania;
  4. livrari de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati supuse regimului special de impozitare in Marea Britanie;
  5. livrari de energie electrica si de gaz natural, distribuit prin sistemul de distributie a gazului natural.

Echivalentul in lei al plafonului de 35.000 de EURO pentru vanzarile la distanta se stabileste pe baza cursului valutar de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a anului calendaristic precedent si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5, si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5. Plafonul pentru vanzari la distanta se calculeaza pe fiecare an calendaristic.

Daca vanzarile la distanta efectuate de furnizorul din Marea Britanie in Romania depasesc in cursul unui an calendaristic plafonul de 35.000 euro se considera ca acele vanzari au loc in Romania atat pentru perioada ramasa din acel an calendaristic in care s-a depasit plafonul cat si pentru anul calendaristic urmator.

De exemplu, daca prima vanzare la distanta efectuata de firma din Marea Britanie are loc in luna martie 2007, iar plafonul de 35.000 euro este depasit in luna august 2007, livrarile ulterioare de bunuri efectuate de firma din Marea Britanie vor fi considerate de asemenea vanzari la distanta pentru intreaga perioada ramasa din anul 2007 (septembrie-decembrie 2007) si pentru intregul an calendaristic 2008 (ianuarie – decembrie 2008).

Intrebare:

2. Daca societatea din Marea Britanie este obligata sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA si sa plateasca acest TVA, pentru societatea romaneasca nu constituie o achizitie intracomunitara deci nu trebuie inregistrata in declaratia recapitulativa la achizitii intracomunitare?

Raspuns (dat in ianuarie 2007):

Persoana obligata la plata taxei pentru vanzarile la distanta in anul calendaristic 2007 si 2008 este furnizorul din Marea Britanie conform prevederilor art. 150 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal. Pentru plata T.V.A. datorata, firma din Marea Britanie trebuie sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (4) din Codul fiscal inainte de inceperea vanzarilor la distanta catre firma din Romania.

Pentru plata T.V.A., furnizorul din Marea Britanie are posibilitatea sa isi desemneze un reprezentant fiscal in Romania ca persoana obligata la plata taxei. Inregistrarea ramane valabila pana la data de 31 decembrie a anului calendaristic urmator (anul 2008) celui in care furnizorul din Marea Britanie a depasit plafonul pentru vanzari la distanta in Romania (anul 2007). Daca tranzactiile economice intre cei doi parteneri se vor derula si in anul calendaristic 2009, operatiunea va reprezenta pentru firma din Romania o achizitie intracomunitara, situatie in care obligatia platii T.V.A. revine cumparatorului din Romania iar pentru firma din Marea Britanie o livrare intracomunitara.

In acest caz, pentru achizitia intracomunitara, firma din Romania nu va achita efectiv T.V.A. datorata bugetului general consolidat, obligatia fiind considerata indeplinita daca:

  • din punct de vedere contabil datoria T.V.A. se evidentiaza prin formula

4426 = 4427.

Baza de impozitare a T.V.A. se converteste din euro in lei la cursul valutar al B.N.R. din data achizitiei confirmata de intocmirea notei de intrare-receptie. Baza de impozitare a T.V.A. cuprinde si accizele platite sau datorate in alt stat membru decat Romania de firma care efectueaza achizitia intracomunitara, pentru bunurile achizitionate. Daca accizele sunt rambursate cumparatorului care efectueaza achizitia intracomunitara, valoarea achizitiei intracomunitare efectuate in Romania, respectiv baza de impozitare a T.V.A. se reduce corespunzator.

Daca firma dvs. in calitate de beneficiar al unei achizitii intracomunitare este persoana impozabila mixta, iar bunurile achizitionate sunt destinate realizarii atat de operatiuni cu drept de deducere, cat si fara drept de deducere, suma taxei deductibile se determina pe baza pro rata de la data efectuarii achizitiei bunurilor. Suma T.V.A. care devine nedeductibila din aplicarea pro-rata se inregistreaza din punct de vedere contabil prin formula 635 = 4426 si se inscrie in randul de regularizari din decont.

  • din punct de vedere fiscal:
  • datoria se preia in decontul de T.V.A. (lunar sau trimestrial) la T.V.A. colectata si T.V.A. deductibila;
  • operatiunea se raporteaza trimestrial prin declaratia recapitulativa depusa la organul fiscal teritorial si lunar prin declaratia intrastat depusa la Institutul National de Statistica.

Pentru intreaga perioada in care datoreaza T.V.A. aferenta operatiunilor de vanzare la distanta, furnizorul poate opta sa schimbe locul livrarii din Romania intr-un alt stat membru comunitar pentru toate vanzarile sale la distanta efectuate atat in Romania cat si in alte state membre, urmand ca plata sa fie efectuata in statul comunitar de inregistrare pentru care a optat. Optiunea se comunica printr-o scrisoare recomandata transmisa catre organul fiscal competent din Romania si se exercita de la data trimiterii scrisorii recomandate, ramanand valabila pana la 31 decembrie al celui de-al doilea an calendaristic, urmator celui in care furnizorul si-a exercitat optiunea.

Intrebare:

3. Ce trebuie trecut la TVA in factura emisa de furnizor pentru fiecare vanzare la distanta, TVA impozabil in Romania?

Raspuns (dat in ianuarie 2007):

Pentru fiecare vanzare la distanta efectuata, firma din Marea Britanie are obligatia sa emita o factura catre beneficiarul din Romania, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi lucratoare a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.

De exemplu, daca prima vanzare la distanta are loc in data de 22 martie 2007, factura trebuie emisa cel mai tarziu pana in data de 20 aprilie 2007. Daca pentru vanzarile efectuate la distanta firma din Marea Britanie se inregistreaza in scopuri de T.V.A. in Romania, optand astfel ca locul livrarii sa fie considerat in Romania, acesteia ii revin aceleasi obligatii ca oricarei firme din Romania inregistrata in scopuri de T.V.A.

Astfel, factura emisa trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele informatii:

  • numarul de ordine, in baza uneia sau mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
  • data emiterii facturii;
  • denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de T.V.A. ale firmei din Marea Britanie;
  • denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de T.V.A. ale reprezentantului fiscal, in cazul in care furnizorul si-a desemnat un reprezentant obligat la plata taxei;
  • denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de T.V.A. ale firmei din Romania, cumparatoare de bunuri;
  • denumirea si cantitatea bunurilor livrate;
  • data la care au fost livrate bunurile sau data incasarii unui avans;
  • baza de impozitare a bunurilor, pretul unitar, exclusiv taxa, rabaturile, remizele, risturnele si alte reduceri de pret;
  • mentionarea cotei de T.V.A. si a sumei taxei colectate;
  • o referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi sau documente pentru aceeasi operatiune;
  • orice alte mentiuni necesare pentru indentificare operatiunii.

Nu este obligatorie semnarea si stampilarea facturilor emise.

Factura se intocmeste in limba romana si intr-o alta limba. Baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar suma taxei trebuie inscrisa si in lei. Pentru inregistrarea in jurnalele de vanzari baza impozabila va fi convertita in lei.

Factura poate fi intocmita si de catre firma dvs. in calitate de cumparator al bunurilor, dar numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii cumulative:

  • se incheie un acord intre ambele parti participante la tranzactie prin care se stabileste procedura de facturare;
  • exista o procedura scrisa de acceptare a facturii;
  • cumparatorul este stabilit in Comunitate si este inregistrat in Romania in scopuri de T.V.A.;
  • atat furnizorul inregistrat in Romania cat si cumparatorul notifica prin scrisoare recomandata organului fiscal competent aplicarea acestei proceduri de facturare, cu cel putin o luna calendaristica inainte de a o initia, cu obligatia de a anexa la notificare acordul si procedura de acceptare a facturarii de catre cumparator;
  • factura sa fie emisa de catre cumparator in numele si in contul furnizorului si trimisa furnizorului;
  • factura sa cuprinda toate elementele obligatorii de identificare a operatiunii;
  • factura sa fie inregistrata de catre furnizor intr-un jurnal special de vanzari.

Trebuie sa retineti faptul ca firma dvs. in calitate de beneficiar al bunurilor raspunde individual si in solidar cu furnizorul vanzarilor la distanta, daca factura:

  • nu este emisa;
  • cuprinde date incorecte/incomplete referitoare la: denumirea/numele, adresa, codul de inregistrare in scopuri de TVA al partilor contractante, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate ori serviciilor prestate, elementele necesare calcularii bazei de impozitare;
  • nu mentioneaza valoarea taxei sau o mentioneaza incorect.

Spre deosebire de vanzarea la distanta, furnizorul din statul membru nu este obligat sa emita factura pentru livrarile intracomunitare, caz in care daca nu ati primit factura pana la data de 15 a lunii urmatoare, firma dvs.in calitate de beneficiar al achizitiei intracomunitare are obligatia sa emita o autofactura.

Furnizorul este raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei, in situatia in care persoana obligata la plata taxei pentru o achizitie intracomunitara de bunuri este beneficiarul, daca factura emisa de furnizor sau autofactura emisa de beneficiar:

  • nu este emisa;
  • cuprinde date incorecte/incomplete referitoare la: denumirea/numele, adresa, codul de inregistrare in scopuri de TVA al partilor contractante, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate, elementele necesare calcularii bazei de impozitare.

Declaratia INTRASTAT se depune numai in situatia in care valoarea anuala a achizitiilor intracomunitare de bunuri efectuate de cumparatorul din Romania este mai mare de 300.000 RON. Obligatia de furnizare a datelor statistice revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • sunt inregistrati ca platitori de TVA;
  • realizeaza comert de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
  • cifra de afaceri realizata in ultimele 12 luni, separat pe fluxurile de introduceri si expedieri, depaseste un anumit prag statistic.

Declaratia Intrastat se depune incepand cu luna in care au fost depasite pragurile valorice. Intrastat este numele dat sistemului de colectare a datelor statistice privind comertul cu bunuri intre tarile din Uniunea Europeana.

Declaratia statistica se transmite lunar la INS, numai in format electronic, pentru urmatoarele tranzactii:

  • tranzactii comerciale cu bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;
  • miscari de bunuri dintr-un stat membru U E in altul, fara transfer de proprietate (ex. transfer de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc);
  • returnarea de bunuri;
  • miscari specifice de bunuri.

In declaratia Intrastat nu se declara urmatoarele tranzactii: serviciile; tranzitul bunurilor; miscarile temporare; bunuri ce nu fac obiectul unei tranzactii comerciale; comertul cu acele parti ale statelor membre UE ce nu fac obiectul sistemului statistic Intrastat; comertul triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre UE sau nu sunt expediate catre alt stat membru UE din Romania.

Pentru declaratia statistica, INS pune la dispozitia operatorilor economici urmatoarele modalitati electronice de completare si transmitere:

  • utilizarea unei aplicatii on-line Intrastat (formular Web pe Internet), disponibila pe site-ul http://www.intrastat.ro/
  • utilizarea unei aplicatii off-line Intrastat, care poate fi descarcata de pe site-ul

www.intrastat.ro sau solicitata la INS. Aceasta aplicatie permite crearea unui fisier de declaratie si transmiterea ulterioara la INS prin:

Institutul National de Statistica poate fi identificat in baza urmatoarelor date informative: B-dul Libertatii 16, Sector 5, Bucuresti, Cod Postal 050706, Romania, telefon: +4021 3177720/+4021 3177721/+4021 3177722/+4021 3177723, fax:+4021 3181858, email: mailto:[email protected]/o/t_blank , site: http://www.intrastat.ro/o/t_blank / http://intrastat.insse.ro/intrastat//o/t_blank

Intrebare:

4. In cazul in care aceeasi societate din Romania importa din Israel produse electronice si le livreaza la intern, se mai plateste TVA? Din legea 343/2006 art.157 alin (4) si (5) reiese ca TVA se inregistreza atat ca deductibil cat si colectat in decontul de TVA si nu se mai plateste in vama.

Raspuns (dat in ianuarie 2007):

Pentru importurile de bunuri livrate de furnizori situati in state terte (extracomunitare), cumparatorul din Romania datoreaza T.V.A. dar nu achita suma efectiv la bugetul general consolidat sau in vama, obligatia fiind considerata indeplinita daca suma T.V.A. este inregistrata prin formula contabila 4426 = 4427 si se preia in decontul de T.V.A. depus la organul fiscal teritorial pentru perioada fiscala.

Baza de impozitare a T.V.A. pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor la care se adauga taxele, impozitele si comisioanele datorate atat in afara cat si in interiorul Romaniei pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, cu exceptia T.V.A.

Pentru conversia in lei a bazei de impozitare pentru importuri se utilizeaza cursul de schimb valutar inregistrat in penultima zi de miercuri a lunii in care se face importul.

Daca firma dvs. in calitate de beneficiar al unui import este persoana impozabila mixta, iar bunurile achizitionate sunt destinate realizarii atat de operatiuni cu drept de deducere, cat si fara drept de deducere, suma taxei deductibile se determina pe baza pro rata de la data efectuarii achizitiei bunurilor. Suma T.V.A. care devine nedeductibila din aplicarea pro-rata se inregistreaza din punct de vedere contabil prin formula 635 = 4426 si se inscrie in randul de regularizari din decont.

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

  1. as vrea sa stiu daca in perioada 01.06.08 – 10.09.08 a intervenit vreo modificare in ceea ce priveste TVA ptr prestarile de servicii.
    multumesc mult,si astept raspuns urgent……. ma intreaba seful
    :d

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!